--

A változókor, másnéven menopauza egy rendkívül összetett folyamat, amely kivétel nélkül minden nőt érint. A női testben végbemenő folyamatok kihatással vannak az életünkre, sokszor a lelki állapotunkra is. Ezek a változások nemcsak belül, hanem kívül, a bőrünkön is nyomot hagynak. Alábbi cikkemben segítek megérteni a menopauza tüneteit, és ellátlak bőrápolási tanácsokkal is.

A változókor beköszöntével megváltozik a hormonháztartásunk. Az addig ragyogó, üde és fiatalos bőr veszít rugalmasságából, hidratáltságából, a bőrkép pedig fokozatosan romlik.

Mi okozza a bőr változását a menopauza idején?

A bőr rugalmasságát, hidratáltságát az ösztrogén és a progeszteron hormonok biztosítják. A menopauza beköszöntével a petefészek funkciói fokozatosan csökkennek, és ez okozza a hormon szint csökkenését is. Mivel nem termelődik elég ösztrogén és progeszteron, a bőr természetes kollagén és elasztin termelése is fokozatosan csökken, ami a bőr megereszkedéséhez vezet. Csökken a bőr természetes hidratáltsági szintje, a bőr folyamatosan veszít rugalmasságából és feszességéből.

Száraz bőr és viszkető érzés

Sok változókorban lévő hölgy panaszkodik arra, hogy bőre száraz, és viszket. Ahogy már korábban is említettük, a hormon szint csökkenése bőrszárazsághoz vezet, emellett a változókorban csökken a bőr természetes faggyú termelése is. A faggyúban található lipidek segítenek a bőr természetes hidratálásában, és ha a bőr nem tartalmaz ezekből a lipidekből eleget, akkor jelentkezik a bőrszárazság, és a viszkető érzés, ezért fontos, hogy pótoljuk az elvesztett nedvességet.

napi arcápolási rutin reggeli esti rutin lépései natura kozmetika budapest

Tipp:

Hyamatrix kezelésem tökéletesen hidratálja a bőrt, emellett leállítja a bőr öregedési folyamatait, hosszú távú anti-aging és bőrfeszesítő hatás garantál. Kifejezetten hatékony érett, öregedő bőrök esetén, táplálja a sejteket, és segíti a hatóanyagok bejutását a bőr mélyebb rétegeit be is.

Akne a változókorban?

Ha nem küzdöttünk vele eleget tinédzser korunkban, akkor sajnos itt van újra a változókori akne jelenség. Az ösztrogén és a progeszteron hormon fokozatos csökkenésével egyidőben túltermelődhetnek a férfi hormonok, amely faggyú felhalmozódást képez a bőr legfelső rétegén. Eltömíti a pórusokat, és megjelennek a pattanások. Nem kell azonban megijedni, a megfelelő kezelésekkel, és bőrápolási rutinnal könnyedén orvosolható a probléma.

Változó tápanyagellátás

A menopauza idején megfigyelhető, hogy a különféle tápanyagok, valamint az oxigén egyre nehezebben érik el a bőr mélyebb rétegeit. Szükséges ilyenkor olyan hatóanyagokat választani, amelyek képesek behatolni a bőr mélyebb rétegeibe is, ahol képesek újra hidratálni, és táplálni a bőrt. A megfelelő tápanyagok hiányában a bőr elvékonyodik, egyre több ránc jelenik meg különösen a szemek, illetve az ajak környékén. A bőr gyakran irritálta, érzékennyé válik, hajlamos lesz a kipirosodásra, és gyakran kellemetlen feszülő érzet jelentkezik. Az addig fennálló bőrproblémák ez idő alatt általában súlyosbodni is szoktak, ezért mindenképpen érdemes egy körültekintő bőrápolási rutint kialakítani.

Fényvédelem a változókorban

A megfelelő fényvédelem minden korosztály számára, az év minden napján fontos, és kifejezetten ajánlott is. A káros UV sugaraknak „köszönhetően” jelentkeznek a korábbi évek nem megfelelő bőrápolás amiatt kialakuló májfoltok is. Éppen ezért fontos, hogy a napi bőrápolási rutin része legyen a fényvédő használata, hogy elkerüljük a további pigmentációt, valamint az újabb ráncok kialakulását.

Tipp:

Különféle savas hámlasztó kezelések kiválóan alkalmasak az öregedő, pigmentált, valamint aknés bőrök kezelésére. Korrigálják az egyenetlen bőrtónust, láthatóan csökkentik a finomabb és a mélyebb ráncokat egyaránt, emellett gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek, valamint eltüntetik a fénykárosodás okozta elváltozásokat.

napi arcápolási rutin reggeli esti rutin lépései natura kozmetika budapest

Ne hagyd, hogy a változókor még több nyomot hagyjon a bőrödön. A Natura Kozmetikában nemcsak hatékony hagyományos, valamint elektrokozmetikai kezelésekkel segítek megőrizni bőröd üdeségét és fiatalságát, de ellátlak otthoni bőrápolási tanácsokkal is, melyek segítenek megőrizni bőröd egészségét és ragyogását.

Image Skincare Peeling Szakember

Héjja Izabella +36 30 685 9805

Ha szeretnél kellemes környezetben, profi kezek között szépülni, és fontos számodra, hogy lehetőséged legyen széles szolgáltatáspalettáról válogatni, szeretettel várlak a Natura Kozmetikában!

Ha bármi

KÉRDÉSED VAN

Vedd fel velem a kapcsolatot!

Bejelentkezni előzetes telefonos egyeztetéssel, vagy online tudsz. Szeretettel várlak!