--

A fényvédelemről minden!

A korai öregedésért 80%-ban a környezeti hatások a felelősek! A bőr megvastagodik, pigmentfoltok keletkeznek és gyorsabban alakulnak ki a ráncok az UV sugárzás hatására.

De nemcsak az öregedés miatt felelős az UV sugárzás! A rosszindulatú elváltozások hátterében is gyakran az UV sugárzás áll.

Milyen sugarak ellen kell védekeznünk és miért?

UVA

öregítő sugarak, bontják a kollagén és elasztin rostokat.

UVB

sugarak károsítják a bőr felső rétegét, leégést okoznak

IR-A

azaz infravörös sugárzás. Még az UVA sugaraknál is mélyebbre hatol a bőrbe, károsítja a bőrsejteket, napkárosodást és öregítő hatást fejt ki, szabad gyököket generál

Becslések szerint a napenergia mintegy egyharmada IR-A  fény mely képes mélyre hatolni a bőrben és bőrrákot okozhat.

Ezeket a sugarakat a hagyományos fényvédő hatóanyagok nem blokkolják. Az antioxidánsokról kimutatták, hogy védenek az IR-A sugarak ellen, és akkor fejtik ki a hatásukat, ha közvetlenül bőrre visszük fel őket.

A legújabb kutatások kimutatták, hogy van egy új „agresszora” a bőrünknek, a HEV (High Energy Visible) fény.

HEV fény: A nagy energiájú látható fény egy olyan formája a sugárzásnak, melynek szintén negatív hatása van bőrre. Ez tulajdonképpen az a „kék fény”, melyet a telefonok, számítógép, tabletek bocsátanak ki, és mélyebbre jutnak a bőrben, mint az UV sugarak, ezáltal felgyorsítják az öregedést.
A HEV fényről megállapították, hogy ugyanolyan mennyiségben generálnak szabadgyököket a bőrben, mint az UVA, UVB sugárzás együttesen.

Mit is jelent az SPF szám?

SPF, az úgynevezett fényvédő faktor (Sun Protection Factor), az UVB-sugárzás elleni védelemre vonatkozik, az UVA-sugárzás elleni védelemre viszont nem.
Az SPF azt adja meg, hogy az adott faktorszámú naptejet használva mennyi idővel tovább tartózkodhatunk a napon anélkül, hogy leégnénk.

Ha pl 10 perc alatt kipirosodik bőrünk, akkor egy 20 SPF napkrémmel 10*20=200 percig tudunk napon tartózkodni anélkül, hogy megégnénk. Azonban, ha közben fürdőztünk, vagy jelentősen megizzadtunk, a védelem időtartama lerövidül, újra be kell kennünk magunkat.

Sokan tévesen azt gondolják, hogy minél magasabb a faktorszám, egyenes arányosan annál jobban véd a naptej! Régen lehetett kapni 100-as faktorszámú naptejeket is, de az EU ezt nem engedi, mert hamis védelmet ígér, hiszen 100%-ban nem lehet kiszűrni a sugarakat! Ma az 50-es faktorszám felett már nem is lehet számozni napvédőt.

Fontos tudni azonban, hogy a magasabb faktorszám nem jelent feltétlen
teljesebb védelmet a napsugárzás ellen.

Hogy miért?

Az SPF 15 védelmet adó termék az ultraibolya sugárzás
94% -ától védi a testet,
Az SPF 20 védelmet adó termék az ultraibolya sugárzás
95% -ától véd meg,
Az SPF 30 védelmet adó termék az ultraibolya sugárzás
97% -át nyeli el,
Az SPF 50 védelmet adó termék az ultraibolya sugárzás
98%-át szűri ki.
Mint látható, egy 15-ös faktorszámú és egy 50-es faktorszámú naptej közötti különbség mindössze 4%, szinte elenyésző, ami azt mutatja, hogy a napvédelem mindkét termék esetében szinte azonos. A különbség csupán az, hogy az ember mennyi ideig tartózkodhat leégés nélkül a napon, tehát a kisebb faktorszámút sűrűbben ajánlatos újrakenni.

Fizikai vagy kémiai fényvédő?

A fizikai fényvédő azt jelenti, a bőrfelszínre érkező UV sugarakat a bőrünk felszínén eloszlatott ásványi pigmentek visszaverik, így nem jutnak a bőrünkbe.
Az ásványi összetevők szinte egyáltalán nem allergizálnak, hiszen nem szívódnak fel a bőrben. Ilyenek például a cinkoxid, titándioxid, vasoxid. A cinkoxidnak még gyulladáscsökkentő hatása is van, így nyugodtan használható aknés bőrön is.

A kémiai fényvédők ezzel szemben felszívódnak a bőrben, ahol a kémiai fényvédők molekulái reakcióba lépnek az UV sugarakkal, így ártalmatlanítják őket.

A jó minőségű fényvédők nem tartalmaznak káros anyagokat, nemcsak a fényvédelemről gondoskodnak, hanem hozzáadott hatóanyagtartalmuk miatt a bőrápolásról is gondoskodnak.

Mikor szükséges a fényvédelem?

Mindig!
Hiszen nemcsak akkor érnek el a napsugarai, amikor napozunk, hanem mindig, amikor kint tartózkodunk.
Sőt! Az UVA sugarai télen is aktívak. Tehát évszaktól és időjárástól függetlenül mindig érdemes fényvédőt használnunk.

Ha mértéktelenül, fényvédelem nélkül kitesszük magunkat a napsugarak hatásának komoly károkat okozhatunk a bőrünknek.
És mint tudjuk, a bőr nem felejt! Sajnos összeadódnak a bőrt ért ártalmas hatások.

Milyen fényvédőt válasszunk?

Lényeges, hogy a kereskedelemben kapható fényvédők nagy része csak az UVB ellen védenek (ezt jelöli az SPF szám)!

Azok a fényvédők védenek az UVA és az UVB sugárzás ellen is, amelyek teljes spektrumúak.
Ideális esetben az IR-A elleni és a HEV elleni védelem is biztosított.

Az Image Skincare Kutató Központja válaszul a környezeti kihívásokra megalkotta a tökéletes fényvédő rendszerét.

Az összes Image Skincare Prevention és MD fényvédő termékeire jellemző:

E
Teljes spektrumú UVA és UVB elleni fényvédelem
E
IR-A (infravörös fényvédelem)
E
HEV elleni védelem
E
Antioxidánsok/szennyezés elleni védelem
E
Bio összetevők
E
Növényi őssejtek
E
Anti-aging összetevők

Az Image Skincare Preventoin arcápoló fényvédői
SPF 30, SPF 32 és SPF 50 faktorszámúak. Image Skincare 15 SPF ajakápoló is komplex védelmet biztosít.

A rossz minőségű fényvédők csak rontanak a helyzeten, mert nem engedik lélegezni a bőrt, eltömítik a pórusokat és allergizálhatnak.

Mi a helyzet a szoláriummal?

A szolárium ugyanúgy UV sugárzással éri el a barnulást, mint a nap. Ma már a „kímélő” szoláriumoknak hirdetett készülékekben csak UVA csövek vannak, azért, hogy ne égjünk le. Azonban azzal, hogy lassabban barnulunk le, több időt kell a szoláriumban töltenünk, így még hosszabb ideig tesszük ki magunkat a káros sugárzásnak. Az UVA öregíti a bőrünket, és gyakran rosszindulatú változásért felelős.

Összefoglalva mire figyeljünk a fényvédelemmel kapcsolatban?

Mindig használjunk széles spektrumú fényvédő hidratáló nappali krémet, lehetőleg olyat, ami az IR-A ellen is véd. Télen se felejtsük el!

Vásárláskor ellenőrizzük az összetevők listáját!

+ 2 jó tanács:

– 11 és 15 óra között ne napozzunk!
– Szemünk védelme legalább olyan fontos, mint a bőrünk! Ezért nyáron használjunk olyan napszemüveget, amely 100%-ban kiszűri az UV sugárzást!

Ha szeretnél kellemes környezetben, profi kezek között szépülni, és fontos számodra, hogy lehetőséged legyen széles szolgáltatáspalettáról válogatni, szeretettel várlak a Natura Kozmetikában!

Ha bármi

KÉRDÉSED VAN

Vedd fel velem a kapcsolatot!

Bejelentkezni előzetes telefonos egyeztetéssel tudsz. Szeretettel várlak!