--

Sok stressz ért mostanában, és ez bőrödön is meglátszik? Ez nem véletlen, hiszen a stressz az egész szervezetre hatással van, beleértve a bőrt is. A stressz többféle okból alakulhat ki, ami lehet jobb esetben akut vagy rosszabb esetben krónikus is. Ám ennek az állapotnak nem kell tartósnak lennie, amiért Te tudsz a legjobban tenni! Cikkemben szeretnék Neked egy kis útmutatót adni, hogyan is gyűrd le a stresszt, és hogyan legyen bőröd újra szép és egészséges. Ismerd meg a hatékony stresszkezelés titkát!

Miért alakul ki a stressz?

Két típusát lehet megkülönböztetni a stressznek: az akut és a krónikus stresszt. Akut stresszről akkor beszélünk, amikor valamilyen váratlan történés miatt kerülünk nehéz lelki helyzetben. Ez az állapot többnyire ideiglenes, de ha tartóssá válik, akkor már krónikus stresszről beszélünk. A legtöbbeket inkább a stressz utóbbi típusa érinti, ami az alábbi okokra vezethető vissza:

– instabil anyagi helyzet
– munkahelyi problémák
– családi konfliktusok
– negatív gondolatok, elfojtott érzések
– elégedetlenség
– önbizalomhiány, szorongás
– alváshiány, ételintolerancia

Ezek együttesen láthatóan rontanak a bőr állapotán, ráncokat okoznak, gyulladásokat és bőrproblémákat (akné,   pikkelysömör, ekcéma, rosacea stb.) idéznek elő, de még allergiás reakciókat is kiválthatnak. A stresszkezelés ezen problémák elkerülése miatt is rettentő fontos.

A stressz és a bőr kapcsolata

Észrevetted, hogy mindig stresszhelyzetekben jönnek elő a bőrproblémák? Mindezek a stressz számlájára írhatóak. A bőr a legkisebb problémára is valamilyen formában reagál.

A fő bűnös a kortizol nevű stresszhormon, mely csökkenti a hialuronsav termelést, s ennek köszönhetően a bőr szárazzá, repedezetté válik. Emellett megváltoztatja a bőr rugalmasságáért felelős kollagén állagát, ami így elveszíti rugalmasságát. A stressz felborítja a faggyútermelést, ezért a bőr zsírossá válik, és utat enged a pattanások kialakulásának. Feszült helyzetben a felgyorsuló véráramból az értékes tápanyagok nem képesek felszívódni a bőr bizonyos rétegeibe, ezáltal a bőr oxigénellátottsága visszaesik és a káros anyagok felhalmozódnak. A bőr így fogékonyabb lesz a bőrproblémák kialakulására, és még felgyorsul a ráncosodás is.

stressz stresszkezeles borproblemak

7 hatékony stresszkezelés technika

Amikor a kozmetikai krémek hatástalanok, akkor a problémát sokkal mélyebben kell keresni. Hosszútávon a sok stressz olyan belső folyamatokat indít el, melyek látható változást okoznak a bőrfelszínen. Mindezek csak a stresszt kiváltó ok megszüntetésével, leküzdésével orvosolhatóak. Amint kiegyensúlyozott vagy testileg-lelkileg, úgy bőröd is visszanyeri egészséges állapotát. De mit tehetek ezért?

Antioxidánsokban gazdag étrend követése: A változatos étrend segít a szabadgyökök ellen, melyek stresszhatásra megszaporodnak. Érdemes sok, lehetőleg nyers zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, a feldolgozott termékeket pedig kerülni, hiszen ezek még inkább lassítják a kollagén termelést.

Egy kis testmozgás minden nap: A mozgás az egész szervezetre jó hatással van. Bármilyen sporttevékenységet is választasz, legyen az futás, kerékpározás, úszás vagy bármi más mozgásforma egy biztos: mindegyik fokozza az endorfin, vagyis a boldogsághormon termelődését. A rendszeres mozgás semlegesíti a szervezet stressz hatására adott válaszreakcióit, így könnyebben elkerülhetőek a stressz negatív hatásai. Amellett, hogy feltölt energiával, még a szorongást, feszültséget is oldja. Nem utolsó sorban a szabadban végzett testmozgás a természet közelsége miatt nyugtatólag hat a lélekre.

Hagyj időt magadra!: A stresszes időszakban az egyik legjobb módszer, ha a sok teendő mellett időt tudsz fordítani önmagadra is. Elég mindössze 15 perc ahhoz, hogy egy kicsit ellazulj, és ne foglalkozz semmi mással. Lepd meg magad egy pihentető fürdővel, relaxálj egy arcpakolással, és újra jól fogod érezni magad kívül-belül. A lényeg, hogy olyan dolgokra is hagyj időt, ami valóban örömöt okoz, és ne vállald túl magad plusz feladatokkal, hiszen ezek csak növelik a stresszt.

Az érintés fontossága: Az érintés nagy jelentőséggel bír a kortizol szint csökkentésében. A kozmetikai masszázs stimulálja az idegvégződéseket, amelyek jeleket továbbítanak az agyba. A kortizol szint csökkentése mellett a vérnyomást is redukálja, az anyagcsere folyamatokat pedig élénkíti. A kozmetikai masszázs hatására az öngyógyító folyamatok megindulnak, és lélek is megnyugszik.

Meditálj!: A meditálás lényege az elme elcsendesítése, mellyel így a szorongás oldásán túl az öntudat kialakulását is segítheted. Ezzel a stresszkezelési technikával lassíthatod légzésedet, ezáltal a sejtek több oxigénhez tudnak hozzájutni. Bizonyított tény, hogy a meditálás stresszcsökkentő hatású.

Gyors otthoni tippek: Az egyik az aktív relaxáció, ami azt jelenti, hogy az izomzatot egy bizonyos sorrendben megfeszíted, majd szépen ellazítod. Közben a légzést folyamatosan figyeled. Tetőtől talpig végighaladsz minden egyes izmon, melynek hatására nem csak az izmok, hanem a gondolatok is kisimulnak. A test és a lélek kölcsönhatásban van egymással, ezért ha az izmok megfeszülnek, azt az agy is érzékeli. A másik kiváló stresszkezelési technika a légzésgyakorlat, ami nagy segítség lehet feszült helyzetben. Ha stresszes vagy vegyél 4-5 mély levegőt, miközben kizárólag a légzésvételre koncentrálsz.

Kreatív hobbi, mint stresszűző módszer: Bármilyen tevékenységet is választasz hobbinak, a lényeg, hogy igazi kikapcsolódást jelentsen számodra. Lehet ez főzés, kerti munka vagy kreatív tevékenység, a legfontosabb, hogy jól érezd magad közben.

+ Tippek: folyadékpótlás, rossz szokások kerülése, megfelelő és folyamatos bőrápolás, legalább 7-8 óra alvás, beszélgetés a problémákról.

Ajánlatom:

Kozmetikusként meg tudom állapítani, ha a stressz okozza a bőrproblémádat. A konkrét probléma felismerése után olyan kezelést ajánlok, ami megoldást nyújt a problémádra. A személyre szabott kezelés hatására jobban érzed magad a bőrödben. Azonban a kezelés mellett a stresszkezelés is szükséges a látható eredményhez. Ha Te is bőrproblémákkal küzdesz, és nem tudod, hogyan orvosold, akkor gyere el egy konzultációra a Natura Kozmetikába!

Kíváncsi vagy milyen szolgáltatásokkal várlak?

stressz stresszkezeles borproblemak natura kozmetika

Legyen újra szép és egészséges bőröd, melyhez első lépése a stresszkezelés. Jó úton jársz, ha kipróbálod a cikkemben említett stresszkezelési technikákat, ám emellett a megfelelő bőrápolás is kiemelt fontosságú. Várlak szeretettel Budapesten a Natura Kozmetikában, ahol különféle egyénre szabott kozmetikai kezeléssel segítek a stressz okozta bőrproblémák orvoslásában, illetve tanácsokkal látlak el a bőrápolással kapcsolatban!

Image Skincare Peeling Szakember

Héjja Izabella +36 30 685 9805

Ha szeretnél kellemes környezetben, profi kezek között szépülni, és fontos számodra, hogy lehetőséged legyen széles szolgáltatáspalettáról válogatni, szeretettel várlak a Natura Kozmetikában!

Ha bármi

KÉRDÉSED VAN

Vedd fel velem a kapcsolatot!

Bejelentkezni előzetes telefonos egyeztetéssel tudsz. Szeretettel várlak!