--

Mostanában egyre többet hallani a kollagénről: különböző táplálékkiegészítők összetevőiben, vitaminokban, ételekben és egyéb kozmetikai termékekben hangsúlyozzák fontosságát és jelenlétét. Ebben a bejegyzésben eláruljuk miért is kap egyre nagyobb teret a kollagén, milyen szerepe van a szépségünk és testünk megőrzésében, és hogyan tudjuk fenntartani a megfelelő szintet, hogy sokáig élvezhessük a jótékony hatását. Ha szeretnél tudatosan tenni egészségedért, akkor érdemes elolvasnod a következő összefoglalót.

Mi is az a kollagén?

A kollagén szervezetünkben legnagyobb mennyiségben megtalálható fehérje. A kollagén eredeti görög (kólla) jelentése ‘ragasztó’: ez arra utal, hogy mindent összetart és rugalmasságot biztosít. Közel 30 féle kollagén fajtából szervezetünkben az I.-es II-es és III-as típusú található meg legnagyobb mennyiségben, ezeket pedig különféle állati kollagénből is pótolhatjuk úgy mint hal, marha, csirke kollagén.

Hol található a kollagén?

A bőr második rétegében az I és a III. típusú kollagén egy olyan hálózatot képez, amely képes megtartani a bőrt és gondoskodik feszességéről, tónusosságáról. A bőr mellett, az izmoknak, a szerveknek, porcoknak, izületeknek, inaknak is a legfőbb alkotóeleme, így felelős ezek megóvásában, megerősítésében, gyógyításában. A test minden egyes szövetében hozzájárul a sejtek működéséhez, funkciójuk ellátáshoz. Ebből adódik, hogy a kollagén gondoskodik szerveink egészséges és megfelelő működéséről is.

A kollagén csökkenése

Ennek a kulcsfontosságú fehérjének a termelődése viszont idővel egyre inkább lassul, különösen 25-30 éves kor után. Elmondható, hogy bőrünk 1%-al kevesebb mennyiséget termel évente a kollagénből. Azonban, ezt a folyamtot számos más tényező is felgyorsítja, így ez az 1% valójában sokkal több, ugyanis a kollagén termelést befolyásolja életmódunk, étkezésünk, a dohányzás, de még a levegő szennyezettsége, valamint az UV sugárzás is. Éppen ezért, mindenképpen érdemes figyelni ezekre a külső tényezőkre, illetve serkenteni termelődését vagy pótolni azt valamilyen formában, hogy elkerüljük a hiányából adódó negatív hatásokat.

Szépségmegőrzés kollagénnel

Ahogy azt már tudjuk, hogy a kollagén bőrünk és sejtjeink legfőbb alkotóeleme, ez pedig segít bőrünk feszességének és rugalmasságának megőrzésében. Késlelteti az öregedés jeleit, segít megőrizni arcunk fiatalos fényét és állapotát, képes kisimítani a már megjelent ráncokat, barázdákat. Fokozza hajunk növekedését, ami ezáltal dúsabb és erősebb lesz, ezzel megelőzve a töredezett és száraz hajvégek kialakulását. Körmünk szépségében is fontos szerepe van, hiszen megfelelő kollagén szint mellett körmeink erősebbek és gyorsabban nőnek.

Ugyan a szervezetünk folyamatosan állítja elő a kollagént, az idő előrehaladtával ahogy ennek a mértéke egyre kisebb, megjelennek a fizikai következményei is. Bőrünk öregedési folyamatai felgyorsulnak, arcunk veszít rugalmasságából és feszességéből, dehidratált és fáradt lesz. Hajunk egykori fénye elveszik, és körmeink is egyre vékonyabbá, és gyengébbé válnak.

A kollagén hatása csontokra, ízületekre

Az évek múlásával porcaink elkezdenek kopni, izületi-és izomfájdalmak keseríthetik mindennapjainkat. Mivel a kollagén legfőbb alkotóeleme a porcoknak, inaknak és izmoknak, számos jótékony hatása van ezekre a problémáinkra: segítségével megelőzhetjük a porckopást, erősebbé és rugalmasabbá tehetjük csontjainkat és ízületeinket, mellyel akár aktív életből adódó fájdalmakat is tudjuk enyhíteni hosszú távon. Hozzájárul az izmok könnyebb felépítéséhez és megtartásához azzal hogy fokozza az izomsejtek kialakulását. Ezen felül, renegeráló hatása sport sérülések mihamarabbi felépülését és helyreállítását szolgálja.

A kollagén és a narancsbőr

Természetesen nem csak az arcunkon képes a kollagén kifejteni hatását. A bőrfeszesítő tulajdonsága a narancsbőr és a striák ellen is hatékony megoldást nyújthat szakember által végzett kezeléssel. A kollagén hiány előidézi a zsírsejtek növekedését, melyek cellulit formájában jelennek meg rajtunk, ezeket pedig csak a kollagén háló helyreállításával tudjuk eltüntetni. A diéta és testmozgás sokszor nem tud elég hatékony eredményeket elérni, ilyenkor érdemes szakemberhez fordulni. A legkorszerűbb technológiákkal végzett testkezelések képesek helyreállítani az érintett területeket koplalás és testmozgás nélkül.

    Hogyan serkenthetjük a kollagén termelődését?

    Különböző megoldások vannak a lelassult kollagén termelés fokozására, attól függően, hogy milyen területeket szeretnénk javítani a kollagén serkentésével. Ha ízületeink megóvása a célunk, úgy érdemes jó minőségű kollagén kapszulával növelni a mennyiségét. Amennyiben szeretnénk a bőrünkre, testünkre gyakorolt jótékony hatásait élvezni, érdemes szakemberhez fordulnunk hiszen különböző kozmetikai kezelések állnak rendelkezésre melyek helyben, hatékonyan és gyorsan serkentik a kollangén termelődést és nyújtanak látványos eredményt már pár alkalmat követően. Szalonomban olyan innovatív megoldásokat biztosítok a kollagén termelődés helyreállításához, mely segítségével céljaidat személyre szabottan és hatékonyan tudjuk elérni, hogy tovább élvezheted a fiatalos, rugalmas és feszes bőr szépségét.

    Kozmetikus Szakember

    Héjja Izabella

    +36 30 685 9805