--

A nyári napfény simogató sugarai a csodás bőrszín mellett dehidratált, pigmentfoltos, rugalmatlan bőrt is előidéz. Még a tél beállta előtt célszerű orvosolni a nap okozta problémákat, felkészíteni a bőrt a szeles, hideg időszakra. Így egész évben megőrizhetjük arcbőrünk szépségét, feszességét.

Az őszi bőrmegújítás 5 + 1 lépése

 

Hámlasztás

Fontos az elhalt, megvastagodott, hámréteg eltávolítása, hiszen így megindulhat a bőr természetes regenerációja. Rendszeres bőrradírozással 40%-kal több oxigénhez jut a bőrünk, valamint sokkal több vitamint tud felszívni az ápolókrémekből, maszkokból, ezáltal simább és puhább lesz. Az otthoni peelinget hetente kétszer végezzük el.

Tipp: Remek arcápoló lehet egy lereszelt alma. Savtartalma elpusztítja az elhalt hámsejteket, míg vitamintartalma táplálja a bőrt.

Intenzív hidratálás

A könnyed nyári arckrémet cseréljük le zsírosabb, táplálóbb állagúra, hiszen a hűvös, szeles időjárás és a fűtött helyiségek dehidratálják a bőrt. Figyeljünk arra is, hogy a bőrtípusunknak megfelelő készítményt használjunk.
A nappali és éjszakai hidratálás teljesen eltérő kozmetikumokat igényel, hisz a nedvesség pótlása mellett számos egyéb hatóanyagot is ezen készítményekkel juttathatunk a bőrbe. A megfelelő nappali krém véd, hidratál és táplál, segít üdévé és puhává varázsolni a bőrt, miközben megőrzi a feszességét és a káros sugárzásoktól is védi. Az éjszakai krém nem tartalmaz fényvédőt, viszont helyette sokkal több hatóanyag, öregedésgátló található benne, ezért is zsírosabb az állaga.

Tipp: Hetente egy alkalommal ajánlatos extra arcápolást végezni arcmaszkkal, bőrtípusunknak megfelelően.

A bőröd megmutatja, mit eszel!

Amit elfogyasztunk, az nagy hatással van szervezetünkre, bőrünkre. Ne feledjük, hogy a különféle. zöldségek, gyümölcsök vitaminokban gazdagok, ráadásul sok vizet is tartalmaznak. Részesítsük előnyben a hazai, friss és szezonális fajtákat, például a körtét, almát, szőlőt, szilvát, sárgarépát, káposztát, céklát, paprikát.

A-vitamin: késlelteti a bőr öregedését, és kiszáradását, segíti a szövetek regenerálódását, táplálja a hajat. Mivel zsírban oldódó vitamin, megfelelő felszívódásához legalább 5 gramm zsiradékra van szükség. Túlzott bevitele súlyos májkárosodást okozhat! A-vitamint tartalmaz: tej, tojás, sajt, brokkoli, sárgarépa, spenót és a halak, máj és egyéb belsőségek.

C-vitamin: hozzájárul a bőr simaságához, feszességéhez, támogatja nedvességmegkötő képességét. Segít megtartani a bőr kollagénszintjét. C-vitamin található a friss zöldségekben, gyümölcsökben, például a déligyümölcsökben, káposztában. A C-vitamin hőérzékeny!

E- vitamin: késlelteti az oxidáció miatt jelentkező öregedést, így ha megfelelő mennyiséget juttatunk a szervezetbe, később jelennek meg az öregedés jelei. E-vitamin hatására a bőr sokáig ráncmentes, hajunk fénylő és egészséges marad. E-vitamin a növényi eredetű élelmiszerekben fordul elő, például a búzacsírában, kelbimbóban, spenótban és a növényi zsírokban. Állati eredetű táplálékok esetén a májban, vesében, vajban, illetve kisebb mennyiségben a húsokban fordul elő. Zsírban oldódó!

Hidratálj belsőleg is!

A bársonyos bőr eléréséhez nem elég pusztán csak krémeket használni. Arra is ügyelni kell, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszunk. Még ha nem is vagyunk szomjasak, legalább 1,5-2 liter folyadékot kell meginni naponta ősszel is. Ez lehetőleg csapvíz, szénsavmentes ásványvíz és cukormentes tea legyen.

Tipp: A folyadék segít abban, hogy megfelelően működjenek szervezetünk méregtelenítő folyamatai, ami elősegíti az egészséges bőrkép kialakulását.

Mélytisztítás

Ha ősz, akkor bizony itt az ideje a mélytisztításnak, amit a legkönnyebben gőz segítségével érhetünk el. Érdemes minden második héten egy kiadósat szaunázni, ám ha erre nincs lehetőségünk, akkor az otthoni gőzölés is sokat tehet bőrünk egészsége érdekében.

A gőzöléshez érdemes bevetni a gyógynövények szépítő erejét is. Attól függően, hogy épp milyen gyógynövényt használunk, a hatás is eltérő lehet. Egy csésze szárított gyógynövényt tegyünk bele egy tálba, majd öntsük le 2 liter forrásban lévő vízzel, és hagyjuk letakarva az edényt kb. 5 percig, amíg a gyógynövényekből kioldódnak a hatóanyagok. Vigyázat, a túl forró főzet, könnyen megégetheti a bőrünket! Normál bőrtípusra érdemes kamillát, hársfavirágot, vagy friss rózsaszirmot forrázni. Zsíros, pattanásos bőrre a petrezselyem, a borsmenta, a kakukkfű, csalán, vagy a rozmaring ideális. Száraz bőrtípusra a mályva, a kamilla és a hársfavirág a legjobb.

Tipp: A wellness kezelést tovább fokozhatjuk, ha a gyógynövényes főzetbe pár csepp illóolajat is csöppentünk.

+ 1 Ősszel keressük fel a kozmetikusunkat!

Vannak kezelések, amelyeket kimondottan az őszi-téli hónapokban érdemes elvégezni. Ilyen például a mikrodermabrázió, amely során mikrokristályok vagy gyémántpor segítségével „lecsiszoljuk” a bőrt. Számos bőrprobléma kezelhető ezzel eredményesen, például a ráncosodás, de hatásos a pigmentfoltok halványítására, a mitesszerek és az aknehegek ellen is. A csiszolás kiegészíthető mezoterápiával, amivel a bőr legmélyebb rétegeit is táplálhatjuk.