--

A pattanások nem csak a tinik életét nehezítik meg. Nap mint nap tapasztalatom, hogy a 25 év felettiek korosztályát is majdnem ugyanolyan arányban érinti, mint a serdülőket. Bármely életkorban megjelenhet.
Minden életszakaszban az akne hátterében állhat hormonális probléma, de az életmódunk, a környezetünk is nagyban befolyásolja a kialakulását.

Mit kell tudni az akne kialakulásáról?

A klasszikus értelemben vett pattanás a szőrtüszőben ragadt faggyú kiürülését elősegítő gyulladás.  A bőrben lévő faggyú- és verejtékmirigyek a szőrtüszőkbe ürülnek, amin keresztül váladékuk kijut a bőrfelszínre. Normális esetben ez a folyamat eredményezi a bőr optimális pH-jú zsír- és savköpenyét. Ha a faggyú valamiért nem tud a felszínre ürülni, a bőr a benne ragadt faggyú gumócskát egy idő után nem kívánatosnak nyilvánítja és úgy dönt, hogy kilöki. Ezt a szervezet gyulladásos folyamattal próbálja megoldani (mint mikor szálka megy a bőr alá), duzzad, pirul, begennyesedik.

Melyek azok a hatások, amelyek különösen előidézik az aknékat?

Étkezés: 

habár nincs egységes álláspont arról, hogy mit szabad és mit nem szabad enni, sok tanulmány rávilágít a táplálkozásunk és bőrünk egészsége közötti összefüggésekre. A legújabb kutatások szerint leginkább a tejtermékek, a laktóz intolarencia, a magas szénhidrát tartalmú, finomított cukor tartalmú, a magas glikémiás indexű ételek, valamint glutén érzékenység jelenthetnek problémát.

Fogamzásgátlók:

nem mindegy, hogy milyen fogamzásgátló tablettát szedünk. Egyes gyógyszerek jótékony hatással lehetnek a pattanásokra, míg a progeszteron tartalmú tabletták az akné súlyosbodásához vezethetnek azáltal, hogy megváltoztatják a tesztoszteron képződését a szervezetben. Itt jegyzem meg, hogy a fogamzásgátló tabletták abbahagyása is gyakran akné kialakulásához vezet.

Kozmetikai készítmények:

a legrosszabb beteg, ahogy az orvos mondaná, aki önmagát diagnosztizálja, majd mindenfélét összevásárol, hogy meggyógyítsa önmagát. A legtöbbször azonban csak ront az állapotán. A pattanásokra hajlamos bőr általában érzékeny is, így fontos, hogy az adott bőrproblémának megfelelően célzottan válasszuk ki a kozmetikumokat. Kíméletes, hipoallergén, aknés bőrre kifejlesztett (un. anticomedogén) kozmetikumokat használjunk. A túl zsíros alapozók, a túl agresszív arctisztítók és a magas pH értékű szappanok használata tilos! Egyes hajápoló termékek (zselék, lakkok) is okozhatnak pattanásokat. Emellett a túlzott dörzsölés, hámlasztás is hasonlóan negatívan hathatnak a pattanásokra.

Szennyezett levegő:

A levegőben egyre növekvő szálló por is fokozhatja a pattanások megjelenését, mivel a bőrre jutva tovább rontják a gyulladásos folyamatokat. Ez az aknés bőr esetén különösen rossz, mivel az akné egy gyulladásos kórkép.

UV-sugárzás:

Bár a napfény átmenetileg segít a pattanásokon, hosszú távon viszont fokozza azok megjelenését. A bőr elveszti a természetes hidratáltságát és kiszárad, így védekező funkciója is sérül. Mivel még a zsíros bőrnek is szüksége van nedvességre, a faggyúmirigyek még több faggyút termelnek, ami miatt később a pattanások kialakulása rosszabbodhat. A vízhiány mellett a bőr úgy védekezik a nappal szemben, hogy a felszíne megvastagszik. A bőrfelszínen lévő elhalt sejtek elszarusodnak, megkeményednek, ezáltal a felgyülemlett faggyú nem tud távozni a pórusokból, eltömíti őket, ami pattanások, mitesszerek kialakulásához vezet.

Maszk használata:

Olyan gyakorivá vált a maszk által kiváltott akne megjelenése, hogy egy külön szóval is illetjük ezt a jelenséget, ez az úhynevezett „maszkne”.

A maskne a szájat és orrot védő eszközök, vagyis a szájmaszkok és légzésvédők hosszú ideig történő viselése által kiváltott állapota a bőrnek.

A mechanikus dörzsölés, meleg, rossz szellőzés, valamint az izzadás, légzés, beszéd okozta nedvesség kombinációja miatt a maszk alatt ideális környezet jön létre a mikroorganizmusok szaporodásához és a pórusok eltömődéséhez. Az arcon a szájmaszk dörzsölődése miatt keletkező apró horzsolások megkönnyítik a szennyeződések és baktériumok bőrbe jutását. A pórusok eltömődnek, így az arcon megjelennek az akné különböző formái, ami akár apró pattanások, mitesszerek vagy komoly cisztás aknékat is okozhat.

Betegségek segélykiáltó jele

A teljesség igénye nélkül néhány betegséget felsorolok, amelyek az akne kialakulásának a hátterében állhatnak:

N

Női hormonális egyensúly hiány

N

Pajzsmirigy rendellenes működése

N

Policisztás ovárium szindróma (PCOR)

N

Inzulin rezisztencia

N

Emésztési zavarok

N

Foggyulladás

N

Tartós stressz

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy a tartós stressz kiküszöbölése, a pihenés jótékony hatással van a bőr regenerációjára. A pattanásos bőr esetén az alacsony hiperglikémiás indexű ételek, italok, illetve a tejtermékek fogyasztásának mellőzése segíthet a gyulladás és a faggyútermelés csökkentésében.

De, hogy mit kell tenned, ha már ott a baj, vagy ha szeretnél a megelőzésre figyelmet fordítani?

A legelső és legfontosabb lépés, hogy keress fel egy jó kozmetikust, aki segíteni tud neked az otthoni bőrápolási rutinod kialakításában és professzionális kezelési tervet állít fel.

A blog 2. részében írok erről én is részletesen és ajánlok is néhány tippet, terméket, terápiát az aknekezelésre.

Ha szeretnél kellemes környezetben, profi kezek között szépülni, és fontos számodra, hogy lehetőséged legyen széles szolgáltatáspalettáról válogatni, szeretettel várlak a Natura Kozmetikában!

Ha bármi

KÉRDÉSED VAN

Vedd fel velem a kapcsolatot!

Bejelentkezni előzetes telefonos egyeztetéssel tudsz. Szeretettel várlak!